Ako na kúpu jazdenky alebo na čo si pri kúpe dať pozor!

piatok, 16. októbra 2020
KúPA AUTA, NÁSTRAHY KÚPY, JAZDENKA, AUTOLEDKY,

Nákup ojazdeného auta je veľmi rizikovou záležitosťou, ktorá sa môže v okamihu zmeniť na množstvo problémov. Obavy kupujúceho sú namieste. Pozrite sa s nami na rady, ako pri nákupe ojazdených áut postupovať a ako takéto auto dôkladne preveriť, od jeho histórie až po technický stav.

 

Autorizovaný predaj

Ak kúpime auto od súkromníka, najskôr za neho dáme menej peňazí. Je tu ale riziko stavu vozidla. Pri súkromnom predajcovi je tiež zložitejšia prípadná reklamácia. Istotou je autorizovaný predaj. Neznamená to, že keď kúpite auto v bazáre, ste za vodou. Rozhodne si prejdite recenzie na konkrétny bazár, dajte na rady známych, zistite si, ako v danom autobazáre jednajú so zákazníkmi. Dobrým kritériom výberu je to, či je vybraný autobazár súčasťou programu autorizovaných predajcov ojazdených vozidiel konkrétnych značiek. Tieto vozidlá by mali spĺňať všetky prísne pravidlá dané automobilkou.


Ojazdené autá zo zahraničia

Cenovo lákavý je nákup ojazdených áut zo zahraničia. Sú tu ale isté riziká. Vyskytujú sa prípady, keď sú vozne kradnuté, zahraničné jazdenky majú veľmi často stočené tachometre a ťažko sa zisťuje história vozidla.


tachometer

 

Neberte to najlacnejšie

„Najvýhodnejším“ ponukám sa radšej vyhnite. Cena ojazdeného vozidla by sa mala odvíjať od jeho technického stavu, počtu najazdených kilometrov, veku alebo podľa toho, či malo v minulosti haváriu. Na internete je možné nájsť aj cenové tabuľky a kalkulačky, ktoré vám na základe rôznych kritérií pomôžu určiť orientačnú cenu konkrétneho vozidla. Ak svoje "nové auto" hľadáte na internete od súkromníkov, vyberajte inzeráty, kde je auto dobre nafotené a popísané. Opäť sa informujte o histórii vozidla, pozrite si servisnú knižku, pokiaľ je teda poctivo vedená. Nezabudnite na podrobné zdokumentovanie a spísanie stavu vozidla v zmluve, ako je napríklad opotrebovanie, závady alebo či bolo havarované.

 

Kontrola VIN kódu

VIN kód by mal byť zhodný v celom aute a mal by sa zhodovať s kódom uvedeným v servisnej knižke a v dokladoch od vozidla. Cez VIN kód si môžete overiť stav tachometra (cez internetové aplikácie), počet predchádzajúcich majiteľov a servisných prehliadok. Tiež si môžete overiť, či auto nie je vedené ako kradnuté. Veľmi dôležitá je testovacia jazda, ktorá by mala byť dostatočne dlhá, a vy by ste mali vozidlo osobne riadiť. Z jazdných vlastností vozidla, zvuku motora, zvukov z exteriéru a interiéru možno veľa odvodiť o technickom stave auta. Dôležitá je aj prehliadka podvozku auta na zdviháku.

VIn kod


Kúpna zmluva

Na uzavretie kúpnej zmluvy trvajte v každom prípade. V autobazároch by to mala byť samozrejmosť, pri fyzických osobách už to tak jasné nie je. Kúpna zmluva by mala zabezpečiť určitú ochranu. Skontrolujte si znenie zmluvy. Využiť môžete vzorovú kúpnu zmluvu dostupnú na internete. Ak kupované auto stojí naozaj veľa, je dobré zvážiť spísanie zmluvy právnikom. Nezabudnite si v zmluve dohodnúť záruku za akosť.

 

Bez povinného ručenia ani kilometer

Po uzatvorení zmluvy musí byť auto na príslušnom úrade prepísané v registri vozidiel na nového majiteľa. To sa musí stihnúť do 10 pracovných dní od predaja. Najprv ale musí vozidlo prejsť evidenčnou kontrolou. Vybaviť si musíte tiež povinné ručenie. Aj keď kupujete ojazdené auto, určite zvážte havarijné poistenie. Pri starších autách, kde za samotné poistenie zaplatíte skoro toľko, ako je hodnota vášho auta, je to zbytočné. V prípade lepšieho modelu sa táto investícia ale určite oplatí.

Plná verzia