Nové auto vs. jazdenka ? Všetko je o prioritách.

utorok, 8. septembra 2020
NOVE AUTO, JAZDENKA, KUPA AUTA, AUTOLEDKY,

Keď sa rozhodujete o kúpe auta, bezpochyby si často kladiete otázku čo bude výhodnejšie, či nové alebo jazdené. Vždy záleží na vašich kritériách, finančných možnostiach, účele auta, a preto je to veľmi individuálne. Všetko má svoje pre a proti a v tomto článku sme spísali tipy, ktoré vám primomenú, čo je dobré mať na pamäti pri kúpe nového či ojazdeného auta.
 

Jazdené autá

Keďže auto je spotrebný tovar, svoju hodnotu stráca priamo po kúpe. Potom čo do auta prvýkrát nasadnete, a následne pri každom kilometri a roku navyše, ide cena rýchlo nadol až o niekoľko tisíc eur. Preto má veľa ľudí tendenciu často voliť auto jazdené. V dnešnej dobe už nie je problém s množstvom jazdených áut v slovenských bazároch, a tým pádom sú výber a možnosti väčšie. Môže sa však stať, že vám bude chvíľu trvať, kým nájdete to, čo bude zodpovedať vašej predstave. Pri obchádzaní autobazárov je dobré mať so sebou niekoho, kto autám rozumie a poradí vám, aby ste neurobili unáhlené rozhodnutia.

used car
 

Jazdené auto je stávka 50/50. Môžete kúpiť auto, ktoré vám bude niekoľko rokov slúžiť, ale taktiež sa môže stať, že narazíte na automobil, ktorý bol po havárii poskladaný z viacerých kusov alebo má prerobenú servisnú knižku či stočené kilometre. V týchto prípadoch vám niekedy nepomôže ani najlepší odborník.

Pokiaľ si nechávate doviezť auto zo zahraničia, je dôležité si premyslieť, akej firme túto úlohu zveríte. Vďaka kvalitnejším cestám v zahraničí, bývajú autá v skvelom technickom stave, vo väčšine prípadov majú vysokú výbavu, ktorú na Slovensku nenájdete.
 

Riziká:

-        stočené kilometre,

-        klamlivá história,

-        zlý technický stav,

-        pôvod auta.

Výhody:

-        menšia strata hodnoty,

-        väčší výber jazdených áut,

-        auto ako nové (pár rokov staré, najazdené len cez tisíc km),

-        lepšia cena.

Nevýhody:

-        pocit, že auto už niekomu patrilo,

-        potreba vykonať základný servis po kúpe,

-        väčšia pravdepodobnosť, že sa vyskytne nejaký problém.
 

Nové autá

Predstava kúpy nového auta, to je nezabudnuteľný pocit, čo si budeme vravieť. Keď do neho nastúpite, všetko sa blýska, preniká vôňa novoty a víťazí pocit hrdosti - je to jednoducho vaše. Prvý výlet do mesta, do práce alebo do hôr. Všetko je vaše spoločné „po prvé“. Výhodou nového auta je však aj to, že výber je podľa vašich predstáv, pri jazdenke toho moc na výber nemáte. Síce sa vám páči, že je vo vašej obľúbenej farbe, ale už nemá vyhrievané sedačky. Potom má vyhrievané sedačky, ale červená farba tú naozaj nemusíte. Samozrejme veľa rozhodnutí závisí aj od financií, ale keď ich máte, tak prečo si nedopriať to, čo naozaj chcete.


new car
 

Má to však mnoho ďalších výhod. Keď je auto nové máte istotu alebo je aspoň málo pravdepodobné, že by sa vyskytol nejaký problém. Auto by vás pár rokov nemalo nijako hnevať. Odpadajú vám tak aj starosti s technickou kontrolou na ďalšie 4 roky. Ak by nastala opačná situácia, máte poskytnutú niekoľko ročnú záruku na servis, navyše dostanete zimné alebo letné pneumatiky, takže ušetríte hromadu peňazí.

Tým, že vám auto privezú priamo z továrne nemusíte mať obavy, že by auto bolo súčasťou nehody, krádeže alebo mu niekto stočil kilometre. Jednou z možností financovania je kúpa auta na leasing, čo sa však ekonomicky až tak priveľmi neoplatí.
 

Výhody:

-        príjemný pocit,

-        možnosť voľby,

-        pár rokov bez starostí,

-        záruka a servis,

-        bez obáv,

-        4 roky pokoj od technickej kontroly,

-        vývoj ide vpred, autá vydržia dlhšie.

Nevýhody:

-        hneď po kúpe padá hodnota,

-        väčšia cena,

-        čakanie na dodanie.

Plná verzia