Nové auto za rozumnú cenu part I. -  prehľad cenovo dostupných áut

štvrtok, 17. septembra 2020
AUTO, NOVE AUTO, KUPA AUTA, AUTOLEDKY

Kúpa nového auta je v každej domácnosti významnou udalosťou, pretože predstavuje finančné výdavky a svedomité rozdelenie rozpočtu. Je teda bežné, že každý má chce automobil kúpiť čo najlacnejší, no kúpa jazdeného vozidla môže byť niekedy riskantná.
 

Najlacnejší variant

Zdá sa vám 10 000 € na zakúpenie nového automobilu primálo? V bazári by ste s takouto čiastkou problém samozrejme nemali, no čo sa zrovna do takejto kúpy púšťať nechcete a radšej by ste išli istejšou cestou a kúpili nové auto so zárukou? Situácia na slovenskom automobilovom trhu nie je vôbec zlá. Pod hranicu 10 000 nájdete široký výber modelov. Medzi autami s výhodnou cenou nájdete okrem hatchbackov aj sedany, kombi vozy, MPV, crossovery a dokonca aj SUV autá s pohonom 4×4. No nie je to len tak, aj takýto výber sa nezaobíde bez kompromisov. Ak chcete mať výhodnú cenu, musíte sa uskromniť s výbavou, veľkosťou interiéru a v neposlednom rade musíte tiež obmedziť komfort.

Najväčšou skupinou v zozname sú malé mestské autá ako Škoda Citigo, Citroën C1 alebo Kia Picanto a Hyundai i10. Sú tiež jedinými, ktoré vám poskytnú automatickú prevodovku. No aj tu musíte počítať s obmedzením a budete si môcť dopriať len tú 5-stupňovú – robotizovanú. Ak sa bavíme o Citroëne C1, tento model zaujme najmä ženskú časť publika. Menej kompromisov vás bude čakať v triede sedanov. Tieto modely sú orientované na cieľovú skupinu s nižším príjmom. Pritom svojimi rozmermi ich môžeme prirovnať k nižšej strednej triede, napríklad ku Škode Octavia. Ak ide o batožinový priestor, ten vám zaručí 500 litrov. V tejto kategórii je jasným víťazom Peugeot 301. V akčnej verzii PureTech má extrémne bohaté vybavenie vrátane hliníkových diskov, klimatizácie alebo koženého volantu a dokonca tempomatu. Ak vám kombi nestačí, máte ešte zopár možností.

interier Hyundai i10
Interiér Hyundai i10

S cenou, ktorá štartuje na 8 990 € si môžete zakúpiť veľké MPV Dacia Lodgy a s cenou 8 490 € osobnú dodávku Dokker. Obzvlášť pozitívom sú úžitkové vlastnosti, 5-miestne Lodgy disponuje kuforom s objemom od 827 litrov a Dokker od 800 litrov. Takže tieto autá so slušným 4-valcom 1,6 SCe (75 kW) dokážu plniť nielen rodinné, ale aj pracovné úlohy. Ak však rozmýšľate nad klimatizáciou, pri týchto modeloch by ste už presiahli hranicu 10 000 €.
 

Zlatá stredná cesta

S čiastkou 15 000€ už máte na výber a môžete sa teda rozhodovať, akú výbavu váš automobil bude mať. Starostlivo si prehliadnite konkrétne modely vozidiel, ktoré spĺňajú základné parametre pre celú rodinu. Predovšetkým dostatočný komfort, veľkosť úložného priestoru a cenovú dostupnosť v základnej výbave.
Pokiaľ chcete spoľahlivé a priestranné auto s nízkou spotrebou, bude pre vás Škoda Rapid tým pravým. Práve vnútorný priestor je hlavným argumentom pre použitie do rodiny a akokoľvek je výbava oproti Octavii osekaná a interiér môže pôsobiť stroho, práve vnútorný priestor vám všetko vynahradí.
Aktuálna generácia Ford Tourneo Courier MPV je označovaná ako Tourneo Courier JU2 a začala sa vyrábať v roku 2014. Ford Tourneo Courier je nadmieru dobre vybavené auto. Nechýba Bluetooth, nastaviteľný volant, počítač, ESP a prakticky všetko, na čo si vo výbave spomeniete. Vyrába sa v dvoch rôznych motorizáciach, takže na svoje si prídu ako priaznivci benzínových motorov, tak aj nafty. 
ford tourneo
Ford Tourneo Courier je ideálny pre rodiny s deťmi

Za cenu cca 13 000 € nájdete na trhu rad skladových modelov Kia Ceed s rozmanitou výbavou. Nechýbajú napríklad 16″ kolesá, elektrické okná vpredu aj vzadu, tempomat, koža alebo moderné asistenčné systémy. Na trhu je aj obmedzené množstvo kusov staršej generácie. Veľkou prednosťou je tiež objemný a prakticky využiteľný kufor.
Crossover Seat Arona, ktorý po technickej stránke vychádza z Ibizy, ponúka atraktívny vzhľad a sebaisté správanie na cestách. Výhodou je aj bohatá ponuka skladových vozov a veľký vnútorný priestor, práve pre rodinu ako stvorený.
 

Ak chcete zainvestovať

Zohnať auto do 20 000 € nie je až tak zložité, pokiaľ viete, kde máte hľadať. Ponuka áut je rozsiahla, no za zmienku stojí napríklad Peugeot Rifter a Citroen Berlingo. Oba modely sa pýšia svojím robustným vzhľadom, zaujímavým dizajnom a luxusnou výbavou vnútri. Jedná sa o rodinné vozidlá vhodné do mesta aj do prírody, ktoré sú ideálne ako na vozenie detí do školy, tak aj na víkendové výlety.
Naopak Škoda Kamiq je auto prispôsobené na jazdenie najmä v meste. Pokiaľ hľadáte spoľahlivé vozidlo na každodennú jazdu z práce do práce, na nákup a vyzdvihnutie detí z krúžku, jedná sa o ideálnu voľbu. Pre milovníkov individuality zase bude zásahom do čierneho Toyota Avensis. Jedná sa o štýlové, avšak súčasne aj praktické vozidlo s výkonným motorom.

skoda kamiq
Škoda Kamiq zaujme svojím dizajnom SUVčka

 

Plná verzia