Nahradia na Slovensku klasické autá elektromobily?

utorok, 18. augusta 2020
ELEKTROMOBIL, AUTOLEDKY, ELEKTRICKE AUTO, AUTO BUDUCNOSTI,

Hoci sa na slovenských cestách elektromobily v dnešnej dobe objavujú zatiaľ len minimálne, téma áut jazdiacich na elektrinu v slovenskej spoločnosti silne rezonuje. Automobilový priemysel sa pozvoľna pripravuje na to, že éra spaľovacích motorov postupne skončí. Bude to trvať ešte veľa rokov, ale zmena už je už teraz badateľná.

 

Silným faktorom je zníženie ekologickej záťaže, nejde však len o to, zmena pohonu môže mať výrazný vplyv napríklad aj na dynamiku vozidla či servisné náklady. Elektromobily dnes už nie sú len utopickou víziou automobilového priemyslu, ale realitou, ktorá získava stále väčší podiel na trhu. Podľa štatistík Európskej asociácie výrobcov automobilov vzrástol v tomto roku počet predaných elektromobilov v Európskej únii o 37,6 %.

nabijanie
 

Šetrné k životnému prostrediu

Elektromobily majú svoje nesporné výhody. Kvôli absencii celého množstva komponentov oveľa menej znečisťujú ovzdušie ako autá so spaľovacími motormi, nie sú teda takou záťažou pre životné prostredie. Navyše sú prakticky bezporuchové a vďaka vysokému točitému momentu od takmer nulových otáčok zaisťujú absolútne plynulú jazdu. Najväčším lákadlom pri kúpe elektromobilov sú pre mnohých ľudí znížené prevádzkové náklady.

 

Kto je za tým?

Z okraja záujmu pomohla elektromobily dostať americká spoločnosť Tesla Motors, ktorá sa okrem výroby elektromobilov zaoberá aj solárnymi panelmi a úložiskami elektrickej energie. Elektromobily Tesla X a Tesla S, ktoré začala firma vyrábať v rokoch 2008 a 2012, dnes patria medzi najznámejšie elektrické vozidlá s celosvetovou úspešnosťou. Ďalšie automobilky však nezaháľajú a v súčasnosti si môžete kúpiť napríklad elektromobil značiek BMW, Volkswagen, Hyundai, Nissan alebo Renault. Ani česká Škoda nechce byť pozadu a v oblasti elektromobilov sa mieni tiež angažovať.

tesla
 

Sú elektromobily autami budúcnosti?

Na jednej strane sú veľké plány automobiliek na elektrickú budúcnosť a nápady zakázať spaľovacie autá, na druhej strane stojí kritika prevádzky elektrických áut v praxi a varovanie, že na takúto situáciu nie je pripravená infraštruktúra. Predstava, že o päť či desať rokov budeme jazdiť všetci na elektrinu, najlepšie vyrobenú výhradne zo solárnych panelov a veterných turbín, nahráva myšlienke, že pomaly zanikne automobilový priemysel, automobilizmus ako taký a nakoniec aj ekonomika. Väčšina ľudí sa obáva aj technických špecifík elektrických áut. Ide najmä o nedostatok servisov pre elektromobily a krátku životnosť batérie. Problémom je aj krátky dojazd týchto vozidiel a málo dobíjacích staníc, čo zatiaľ nekompenzuje nižšie náklady na prevádzku áut.
 

Je elektromobil plnohodnotné auto?

Obvykle prvá otázka nedôverčivcov. A hneď narážajú na to, čo elektromobilom zatiaľ bráni vo väčšom rozšírení. Ide o batérie. Kvôli nim je elektromobil drahý, ťažký a nedôjde príliš ďaleko bez toho, aby sa musel zdĺhavo nabíjať. Okrem batérií však nie je ďalší dôvod, ktorý by vyvracal fakt, že elektrické auto je jednoducho lepšie ako to so spaľovacím motorom. Oveľa lepšie jazdí. A to vďaka mamutiemu točivému momentu, dostupnom kedykoľvek, bez ohľadu na otáčky. A taktiež preto, že rozdiel medzi silným a slabým elektromotorom v cene, spotrebe aj veľkosti a hmotnosti je oveľa menší ako pri aute so spaľovacím motorom. Takže aj relatívne bežné elektromobily sa dokážu vyrovnať nejednému športovému autu. Navyše je elektrický motor tichý a bez vibrácií. A v neposlednej rade je konštrukčne oveľa jednoduchší ako spaľovací motor a má menej častí podliehajúcich opotrebovaní, čo sľubuje dlhšiu životnosť.  V každom prípade, k úplnému nahradeniu klasických áut elektromobilmi  príde v blízkej dobe len  veľmi ťažko. Ale kto vie, čo prinesie ďaleká budúcnosť?

nabijanie



 


 

 

Plná verzia