Dôležitá kontrola auta po horúcich letných mesiacoch

piatok, 1. októbra 2021
KONTROLA AUTA, AUTOSERVIS, XENESIS TRUMATCH,

Dôležitá kontrola auta po horúcich letných mesiacoch

Leto je definitívne za nami, no treba mať na mysli, že silu počasia neradno podceňovať v akomkoľvek ročnom období. Horúce letné teploty zvyšujú riziko defektu, zvyšujú tlak v pneumatikách a vysúšajú ich, najmä staršie pneumatiky sa tak môžu vyduť alebo dokonca prasknúť. Časté sú aj problémy s autobatériami, zo zmesi vnútri batérie sa rýchlejšie odparuje voda. To všetko môžu byť následky vysokých teplôt, ktorým sa naše auto nevyhlo počas uplynulých letných mesiacov.

Mnohým problémom možno pritom predchádzať. Kontrola jednoduchých vecí, ako je hladina chladiacej kvapaliny a oleja alebo behúňa a tlaku pneumatík, môže zabrániť neskoršiemu zlyhaniu. Jednoducho povedané - chvíľa, ktorú strávite kontrolou pred jazdou, Vám môže ušetriť mnoho problémov.
 

Návšteva servisu

V akej kondícii sa nachádza Vaše auto? Návštevou autoservisu získate množstvo dôležitých informácii o kondícii Vášho vozidla. Pred príchodom upršaného a hmlistého jesenného počasia odporúčame dôkladné preverenie stavu bŕzd, batérie a štartéra, prípadne zmeranie bodu tuhnutia chladiacej kvapaliny. Čím vyššia je teplota, tým viac hrozí prehriatie brzdového obloženia a brzdovej kvapaliny. Uistiť sa o správnej funkcii bŕzd v autoservise nie je nikdy na škodu. Aj na batérii môže prehrievanie v horúčavách napáchať veľa škôd a jej znížená kapacita by potom vodiča mohla nepríjemne prekvapiť po nástupe chladného počasia. To isté platí aj o štartovaní alebo žeravení. V horúčave naštartuje motor ľahko, takže sa prípadná skrytá porucha na štartovanie alebo žeravenia nemusí vôbec prejaviť, ale v chladnejšom počasí je všetko náhle inak. Návštevu servisu by mali vodiči súčasne využiť na kontrolu klimatizácie, ktorá tiež vyžaduje pravidelnú starostlivosť. Kabínový filter by sa mal meniť aspoň raz ročne, občas je nutné doplniť chladiace médium. Pretože bola v posledných mesiacoch pravdepodobne v prevádzke prakticky permanentne, kontrola klimatizácie je tiež na programe dňa.

Príprava na zimu

S blížiacou sa zimou by každý motorista mal venovať svojmu vozidlu zvýšenú pozornosť a dbať na kvalitnú výbavu žiaroviek do predných svetiel. V zimnom období rastú nároky na výbavu a na pozornosť pri riadení zvlášť na zľadovatených a zasnežených komunikáciách či pri zhoršenom počasí so slabšou viditeľnosťou. Než nastane ozajstná zima, je dobré sa pripraviť vopred, aby vás nemohlo nič zaskočiť.

 

Plná verzia