Bezpečnosť jazdy: Štýl jazdenia, ktorému sa radšej vyhnite

utorok, 16. februára 2021
AUTOLEDKY, CESTNá PREMáVKA, BEZPEčNá JAZDA,

Zima je na cestách nevyspytateľná, a preto je obzvlášť dôležité správať sa za volantom zodpovedne a jazdiť nanajvýš opatrne. Ak máte svoje "šoférske neresti", je načase dať im červenú a správať sa na vozovke ako vodič, nie ako držiťeľ vodičského preukazu. Ktoré neresti máme na mysli? Čítajte ďalej a dozviete sa viac...

Riskantná jazda
Riskantná alebo jednoducho bezhlavá jazda je pomerne bežným javom. Predbiehanie sa na neprehľadných miestach, štýl brzda-plyn, „vybrzďovanie“, predbiehanie sprava alebo aj pomalá jazda v ľavom pruhu, toto všetko býva dôvodom komplikácií na cestách. V mnohých štátoch je považované za riskantnú jazdu prekročenie rýchlostných limitov o viac ako 20 km/h a je takáto jazda je postihovaná tvrdými pokutami.
 

Jazda v tesnej blízkosti

Ísť v malej vzdialenosti za kamiónom, dodávkou, ale aj bežným autom a schovať sa tak do oblasti s nižším tlakom vzduchu síce môže priniesť určitú úsporu paliva a pri pretekoch na okruhoch uľahčuje predbiehanie, ale na cesty určite nepatrí. Na náhle zabrzdenie vozidla vpredu nemusí vodič vzadu zareagovať včas a môže dôjsť (a často aj dochádza) ku kolíziám.

Nepozornosť

Nepozornosť za volantom naberá v posledných rokoch na „dôležitosti". So stále bohatšou výbavou áut, konektivitou, smartfónmi a sociálnymi sieťami zostáva mnohokrát na riadenie za volantom len veľmi málo času. Také sms-kovanie ovplyvňuje pozornosť podobným spôsobom, ako jazda pod vplyvom alkoholu. Ale nejde len o elektroniku - zabudnite tiež na make-up v spätnom zrkadle, jedlo, skúmanie, čo deti vyvádzajú na zadných sedadlách a radšej sledujte dianie okolo seba.

phone
 

Únava za volantom

Unavený vodič je pre seba aj svoje okolie podobne nebezpečný, ako opitý. Mikrospánok alebo aj skutočné zaspanie za volantom je extrémne nebezpečné, preto ak sa vám chce spať, bežte jednoducho si ľahnúť, čo i len na chvíľu. A nejde len o možný mikrospánok za volantom, unavený vodič má tiež značne spomalené reakcie. Všeobecne majú vodiči tendenciu zaspať skôr na diaľnici pri monotónnej jazde, menej potom na kľukatejších cestách.

Jazda v protismere

Jedným z najčastejších dôvodov havárie je odbočenie do protismeru. Jedná sa o postrach vodičov vo veku nad 70 rokov, ktorí majú občas problém s orientovaním sa v hustej premávke či za zníženej viditeľnosti. Ale stať sa to pochopiteľne môže každému. Podobne je na tom jazda na červenú, nezastavovanie na stopkách a ignorovanie prednosti v jazde všeobecne. Na tieto veci pozor!

Rýchla jazda

V tomto prípade ani nie je o čom diskutovať. Zaujímavé však je, že nezáleží príliš na absolútnej rýchlosti, k smrteľným dopravným nehodám dochádza s podobnou pravidelnosťou, či už dôjde k prekročeniu rýchlosti na diaľnici, v okrese alebo v meste. Avšak pozor, častou príčinou havárií je aj jazda pomalšia, ako je bežný rýchlostný priemer.

fast
 

Parkovanie bez ručnej brzdy

Medzi vodičmi je rozšírený pomerne veľký zlozvyk, kedy k parkovaniu nepoužívajú ručnú brzdu. Na rovine alebo keď sú kolesá zapreté o obrubník či inú prekážku môže skutočne stačiť iba zaradený rýchlostný stupeň. V kopci je ale ručná brzda nutnosťou. Nielenže sa môže auto rozbehnúť a poškodiť ostatné. Tiež nezabudnite na to, že môžete dať zbohom vašej prevodovke.

Plná verzia