Autom na dovolenku PART II. Na tieto dopravné predpisy si v zahraničí dajte pozor! 

streda, 29. júla 2020
DOVOLENKA, AUTO, ROADTRIP, DOPRAVNE PREDPISY, AUTOLEDKY,  

Konečne dovolenka! Chorvátsko je klasika, ktorá nikdy neomrzí. Ak však inklinujete k neopozeraným miestam a prírodným krásam, ideálnou alternatívou bude pre vás Slovinsko, ktoré nie je príliš drahé, ale zato veľmi atraktívne. Rozhodli ste sa vydať do týchto destinácií autom? Ako však vybrať cestu, ktorá bude krátka, rýchla a čo najlacnejšia?

Chorvátsko

Chorváti nemajú diaľničné známky, mýto tu platia aj malé osobné vozidlá. Pri vjazde na diaľnicu si vyzdvihnete lístok a pri výjazde ho zaplatíte (kartou, kunami, eurami alebo inou menou). Cena sa odvíja od dĺžky úseku a typu vozidla.

chorvatsko

Diaľničná známka

V roku 2020, konkrétne v období od 15. júna do 15. septembra, sa nebudú zvyšovať ceny mýta na diaľniciach. Každoročne sa v tomto období ceny zvyšovali približne o 10 %, tento rok to tak však nebude. Napríklad cena za prejazd cez úsek Záhreb – Split tak vyjde na 181 HRK, namiesto obvyklých 200 HRK. Z dôvodu zníženia ceny pohonných hmôt tak môžu motocykle, osobné autá a dodávky cestovať v roku 2020 do Chorvátska výrazne lacnejšie, ako bolo zvykom v predchádzajúcich rokoch. Žiadne ďalšie poplatky by vás pri cestách stretnúť nemali. Od 15. júna sa totiž zrušil poplatok za prejazd cez most na ostrov Krk. Od januára 2018 je zadarmo tiež prejazd tunelom Sveti Iilja na Makarskú rivéru.

Rýchlostné limity

V prípade prekročenia rýchlosti v obci o viac ako 50 km/h môže byť vinník zadržaný do väzby na 60 dní a zaplatiť pokutu viac ako 2 000 eur. Maximálne povolené rýchlosti:

  • v obci: 50 km/h,
  • mimo obce: 90 km/h,
  • rýchlostné cesty: 100 km/h,
  • diaľnica: 130 km/h.

Slovinsko

Slovinsko je pre slovenských turistov jednou z najbližších prímorských destinácií. Autom do Slovinska je možné dôjsť pomerne rýchlo a bez komplikácií. V Rakúsku aj v Slovinsku sú kvalitné diaľnice, aj keď musíte počítať s poplatkami za známky. Slovinsko má pomerne rozvinutú sieť okresných ciest, ak však mierite k moru, odporúčame investovať do diaľničnej známky. Cesta sa môže jednoducho pretiahnuť až na dvojnásobok času. V Rakúsku ani na Slovinsku sa neodporúča jazdiť bez známky. Diaľnice sú veľmi strážené a pokuty vysoké.

slovenia


Platené tunely a ďalšie cestné úseky

Podľa vami zvolenej trasy sa môže stať, že vám k diaľničnej známke pribudnú aj poplatky za prejazd tunelmi. Na trase Salzburg – Villach – Ľubľana, sa pripravte na dva platené úseky: Taurský a Katschberský (medzi Salzburgom a Villachom môžete zvoliť obchádzku cez Radstadt a St. Michael im Lungau) a tunel Karavanke (vo Villachu je možná obchádzka okolo Faaker See).

Rýchlostné limity

Odporúčame dodržiavať povolené rýchlosti:

  • v obci: 50 km/h,
  • mimo obec: 90 km/h,
  • rýchlostné cesty: 100 km/h,
  • diaľnice 130 km/h.
Plná verzia