Autom na dovolenku PART I. Na tieto dopravné predpisy si v zahraničí dajte pozor! 

streda, 15. júla 2020
DOVOLENKA, AUTO, ROADTRIP, DOPRAVNE PREDPISY, AUTOLEDKY

Rozhodli ste sa tento rok neriskovať letnú dovolenku príliš ďaleko, ale predsa vás láka cudzina? Vyrazte autom do Rakúska či Maďarska. Čaká vás turistika v Alpách, kúpanie v priezračných jazerách, cyklistika po upravených chodníkoch aj návštevy malebných miest. Prinášame vám užitočné informácie, ktoré sa vám budú na cestách autom náramne hodiť.

Maďarsko

V prípade, že sa chystáte na výlet autom do Maďarska alebo ním budete len prechádzať, ani v tejto krajine sa nevyhnete povinnosti zaplatiť za používanie niektorých úsekov ciest. Dobrá správa je, že maďarská diaľničná známka je v elektronickej podobe a môžete si ju zaobstarať jednoducho a online.

madarsko

 

Diaľničná známka

V Maďarsku zaplatíte za prejazd na diaľničných úsekoch a vybraných úsekoch ciest prvej triedy a táto povinnosť sa vzťahuje ako na motocykle, tak na osobné autá aj nákladné vozidlá. Elektronická diaľničná známka pre rok 2020 má tri varianty. Týždennú, ktorá ale platí desať po sebe nasledujúcich dní, mesačnú a ročnú. Zaujímavosťou je, že za motocykel sa platí rovnaká suma ako za osobné auto. Maďarská diaľničná známka existuje iba v elektronickej podobe. V prípade, že vyjdete na maďarské platené úseky bez platnej diaľničnej známky, hrozí vám pomerne vysoká pokuta, a to až 14 875 HUF.
 

Rýchlostné limity

Maximálne rýchlosti: pre osobné vozidlá, motocykle a motorové vozidlá s max. Užitočnou hmotnosťou do 2 500 kg sú

  • v obci 50 km/h,
  • mimo obce 90 km/h,
  • na rýchlostných cestách 110 km/h,
  • na diaľniciach 130 km/h,

Pre trojkolky, odťah vozidiel, cyklistov a mopedy platí max. rýchlosť 40 km/h. Ak je dopravnou značkou povolená v obci rýchlosť vyššia ako 50 km/h, platí toto zvýšenie len pre vozidlá s max. celkovou hmotnosťou do 3 500 kg.
 

Rakúsko

Trasu vašej cesty do Rakúska plánujte s ohľadom na aktuálnu situáciu. Aktuálne informácie o dopravných obmedzeniach a uzávierkach sa dozviete na stránkach rakúskeho automobilového, motocyklového a turistického klubu ÖAMTC. Pri cestách autom do Rakúska musíte počítať s nákladmi na diaľničné poplatky (diaľničná známka a platené tunely alebo osobitne spoplatnené úseky).

rakusko


Diaľničná známka

Desaťdňová diaľničná známka v roku 2020 stojí 9,40 €, dvojmesačná 27,40 € (pre vozidlá do 3,5 tony). Pozor, za prípadnú pokutu pri nabehnutí na diaľnicu bez diaľničnej známky zaplatíte 120 € na mieste, alebo minimálne 300 € v správnom konaní. Diaľničnú známku môžete zakúpiť na rakúskych (ale aj prihraničných českých či nemeckých) čerpacích staniciach alebo online na webe partnerskej spoločnosti rakúskych diaľnic ASFINAG. Online diaľničné známky v elektronickej podobe stoja rovnako, nemusia sa lepiť na sklo vozidla, ale ich nákup je potrebné plánovať dopredu - platia totiž až 18. deň po zakúpení. V mnohých prípadoch sa nevyhnete ani platbe za tunel alebo iné špeciálne spoplatnené horské komunikácie. Poplatok sa vyberá priamo pred vjazdom na daný úsek.
 

Rýchlostné limity

Medzi jednu z najčastejších pokút pri cestách autom do Rakúska patrí pokuta za nedodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti. Rýchlostné limity v Rakúsku sú:

  • v obci: 50 km/h,
  • mimo obce: 100 km/h,
  • na rýchlostných cestách: 100 km/h,
  • na diaľnici: 130 km/h.

Nedodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti rakúski policajti prísne trestajú. Na mieste vyberajú pokuty vo výške cca 30 – 70 €. Hoci v Rakúsku môžete šoférovať s 0,5 promile alkoholu v krvi (ak vlastníte vodičský preukaz aspoň 2 roky), odporúčame sa alkoholu radšej vyhnúť. Akékoľvek prekročenie vyššie uvedenej hranice je pokutované vysokými sumami. Pri prekročení 0,8 promile policajti pozastavujú vodičský preukaz.


 

Plná verzia