Ako sa postarať o auto po zime?

pondelok, 1. marca 2021
STAROSTLIVOSť O AUTO, REFRESH, AUTOLEDKY,

Dlhá zima sa prejaví na exteriéri aj interiéri našich štvorkolesových miláčikov a teraz nastáva správny čas dostať ich opäť do formy. Počas zimného obdobia trpia najviac karosérie áut, avšak škaredé počasie sa prejaví aj na ďalších častiach vozidla, vrátane jeho interiéru. V tomto článku si zhrnieme, ako zbaviť auto soli a ďalších nečistôt po zime a pripraviť ho na jar a nasledujúce letné mesiace.
 

1. Prevencia je základ

Nie každý vodič dbá na nevyhnutnosť jarných kontrol. Faktom zostáva, že pokiaľ ich majitelia vozidiel nerobia pravidelne, potom sa môžu problémy spôsobené nedostatočnou prevenciou sčítať alebo dokonca aj násobiť. A následná oprava môže byť mnohonásobne drahšia.

 

2. Vzduch je čistý

Za to, čo v aute dýchame, vďačíme klimatizácii. Najmenej raz za dva roky ju musíme dať na celkovú údržbu do rúk odborníkov. Technici v servise vykonajú výmenu chladiva. Základné ošetrenie je síce možné aj pomocou špeciálneho dezinfekčného spreja, ktorý je voľne v predaji, ale dôkladné zneškodnenie všetkých mikroorganizmov docieli vodič len odborným zásahom v autoservise. Pri používaní klimatizácie platí, že by mala byť v prevádzke celý rok. Nielen v lete, ale aj v zimných mesiacoch. Funguje totiž na báze premazávania kompresora. Na jar je preto nutné skontrolovať, či do nej nie je potrebné doplniť olej, aby sa kompresor nezadrel a klimatizácia hladko bežala.
 

3. Letné rally

Pri výmene pneumatík na letné je dôležité nastaviť geometriu. Tá by sa mala kontrolovať aspoň raz ročne a práve jar je ideálnou príležitosťou na tento úkon. Výmena pneumatík je dôležitá povinnosť, pretože inak sedia jednotlivé typy na rôznych povrchoch. Nejedna zákruta počas dažďu vás potom môže nemilo zaskočiť alebo prekvapiť.

pneu

 

4. Výmena filtrov

Olejový filter sa mení súbežne s výmenou oleja. Po nabehnutí dvadsiatich tisíc kilometrov prichádza na rad vzduchový. Zhruba po pätnástich tisícoch si zaslúži pozornosť aj filter peľový - na jar totiž zachraňuje pasažierom s alergiami zdravie, pretože bráni peľom v priechode do klimatizácie. Pokiaľ ho nemeníme, množia sa plesne.

 

5. Čisté a útulné

Jarný detox sa netýka len tela, šatníka a upratovania domácnosti. Aj interiér vášho auta je nutné zvelebiť. Zaschnuté kusy bahna, kamienky, ihličky - všetko musí ísť preč. Aj tento krok je možné pohodlne zveriť do rúk odborníkov, sú ale takí, ktorí hodinku alebo dve pri benzínovej pumpe strávia radi a to práve vysávaním svojho auta. Rovno sa hodí skontrolovať, či nevŕzgajú pánty pri dverách. Ak áno, stačí ich premazať. Čerešničkou na torte je kvalitné interiérové osvetlenie, ktoré pozdvihne Vášho miláčika na vyššiu úroveň. Širokú ponuku osvetlenia nájdete na  https://www.autoledky.sk/Produkty/vsetky-produkty/

mustang

 

6. Brzdy v kondícii

Jarnou nevyhnutnosťou je aj kontrola brzdového obloženia. ABS bolo v zimnom období veľmi namáhané. Zjazdené doštičky, zvlnené kotúče, špina v snímačoch? V podstate samozrejmosť po zimnej prevádzke. Kontrolu ocenia aj tlmiče a ich kryty. Veľakrát podceňovanou záležitosťou je aj výmena brzdovej kvapaliny.
 

7. Stierače stierajú

Životnosť stieračov je v priemere pol roka a ak sa zdá v poriadku, postačí občasná výmena britov. Na ich životnosť majú vplyv náhle zmeny teplôt aj dlhšie mrazy. Bez dobre fungujúcich stieračov nevidíme za dažďa na cestu a ohrozujeme seba aj ostatných vodičov. Platí, že ich životnosť nemožno predĺžiť a stáva sa, že je občas potrebné vymeniť celý stierač, vrátane ramena.
 

8. Nech sa leskne a nehrdzavie

Čo sa týka umývačky, raz za čas je naozaj potrebné poriadne auto umyť - vrátane podvozku a kolies, vysušiť a dopriať mu špeciálne prípravky. Zvyšky po zime a soli jednoducho musia ísť preč. Vďaka tomu nebude korózia zbytočne auto ohrozovať.

wash

 

9. Výfuk v poriadku

Keď už budete v servise, máte tiež možnosť kontroly výfukového systému. Niektoré výfuky časom hrdzavejú a zima v tomto smere celý proces iba urýchľuje. Vizuálna kontrola a kontrola tesnosti sú preto na mieste.

Tak ako, tešíte sa na prichádzajúcu jar a jej vábivé počasie, pri ktorom je možné užiť si jazdu ešte viac?




 

Plná verzia