Adrenalínová dovolenka na kolesách – PART II

streda, 19. júna 2019
DOVOLENKA, TIP NA DOVOLENKU, DOVOLENKA AUTOM, ANDRENALíNOVá DOVOLENKA, ADRENALíNOVá CESTA, AUTOLEDKY
Alpy sú bezpodmienečne klenotom Európy. Napriek svojej nadmorskej výške a prevýšeniam sú lákadlom pre priaznivcov cyklistiky, no rovnako i motorizmu. Tento týždeň sa vyberieme za najadrenalínovejšími cestami do Talianska a Francúzska.
 

Col de Turini

Juhozápadné Francúzsko, Alpy

Col de Turini, juhozápadné Francúzsko, Alpy

Col de Turini je horský priesmyk v Alpách v departemente Alpes-Maritimes vo Francúzsku. Col de Turini je tvorený cestami M70 a D2566 medzi dedinami La Bollene - Vésubie a Moulinet s najvyšším bodom v 1 607 m n. m. Tento horský priesmyk na juhu Álp mnohí fanúšikovia motoršportu veľmi dobre poznajú - jazdí sa tu totiž Rallye Monte Carlo, pričom vodiči náročnými úsekmi jazdia často aj rýchlosťami viac ako 150 kilometrov za hodinu. V zlom počasí môže byť často pokrytá snehom a ľadom, čo z nej robí jednu z najzradnejších ciest na svete aj v malej rýchlosti.

 

Col de la Bonette

Juhozápad Francúzska, Alpy

Col de la Bonette, juhozápad Francúzska, Alpy

Col de la Bonette je jednou z najvyššie položených ciest v Európe. V roku 2008 a 2015 tadiaľto viedli trasy Tour de France, a rovnako v niektorých predošlých rokoch, avšak stúpanie je naozaj obrovské. Priesmyk Col de la Bonette stúpa do nadmorkej výšky 2715 m n.m.  Francúzske Alpy a Alpy všeobecné sú bohaté na takéto cesty. Okrem Col de la Bonette poznáme aj minimálne tri ďalšie, ktoré sú ešte vyššie - Col de l’Iseran (2770 m), Passo dello Stelvio (2757 m) a Col Agnel (2 744 m). Ak hovoríme o Európe, za najvyššiu cestu je pokladaná cesta k Velete (Sierra Nevada, Španielsko), ktorá dosahuje 3392 m n.m., avšak tá nie je po celej trase asfaltová.

 

Col de l’Iseran

Juhozápad Francúzska, Alpy, hranica medzi Francúzskom a Talianskom

Col de l’Iseran Juhozápad Francúzska, Alpy, hranica medzi Francúzskom a Talianskom

Col de l'Iseran je horský priesmyk vo Francúzsku a rovnako najvyššie spevnený priechod v Alpách. Jeho nadmorská výška je na úrovni 2770 m n.m. Je súčasťou Álp a nachádza sa v departemente Savoie, v blízkosti hraníc s Talianskom a je súčasťou cesty D902.

 

Passo dello Stelvio

Severné Taliansko, hranica Talianska a Švajčiarska

Passo dello Stelvio Severné Taliansko, hranica Talianska a Švajčiarska

V Alpách taktiež nachádzame vôbec najvyššie položený horský priesmyk Východných Álp a taktiež druhý najvyšší v Alpách – Passo dello Stelvio. Nachádza sa medzi mestami Stilfs v provincii Južné Tirolsko a Bormiom v provincii Sondrio. Nadmorská výška je v najvyššom bode až 2 757 m n.m. Úsek má prezývku kráľovná horských ciest.

 

Col Agnel

Juhozápad Francúzska, Alpy, hranica medzi Francúzskom a Talianskom

Col Agnel, juhozápad Francúzska, Alpy, hranica medzi Francúzskom a Talianskom

Priesmyk Col Agnel leží 2744 m n.m. a z talianskej aj francúzskej strany čaká cyklistov aj milovníkov šoférovania okolo 20 kilometrov stúpania s priemerným sklonom 6.5%. Výšľap na Col Agnel bol v roku 2008 a 2011 dokonca súčasťou Tour de France. Podobne ako väčšina horských priesmykov je aj Col Agnel cez zimu zatvorený.

 

Nivolet Pass

Západné Taliansko, Alpy

Nivolet Pass Západné Taliansko, Alpy

Priesmyk Nivolet v Alpách v severnom Taliansku patrí k jednému z najkrajších a to najmä pre scenérie, ktoré je možné pri pomalšej jazde v zákrutách sledovať. Táto cesta je úzka a z veľkej časti bez zvodidiel, čo pôsobí vcelku nebezpečne. Pokiaľ po Nivolet Pass vystúpite až na vrchol, čaká vás 19 km jazda a nakoniec nadmorská výška 2651 m n.m.. Cesta priesmykom bola postavená medzi rokmi 1953 a 1963 kvôli vodným elektrárňam. Na trase sa nachádzajú umelé jazerá. Zaujímavosťou je, že film Lúpež po taliansky obsahuje zábery práve z tejto cesty.

Plná verzia