Tipy ako jazdiť úspornejšie

štvrtok, 21. októbra 2021
úSPORNA JAZDA, AUTO, AUTOLEDKY TIPY,  

Chcete jazdiť úsporne, ale stále sa vám to nejakým spôsobom nedarí? Možno na to idete zle. Aby ste ušetrili svoju peňaženku od zbytočných výdavkov navyše, je nutné si osvojiť niekoľko základných trikov a možno ľahko zmeniť naučené návyky.

Tlaky v pneumatikách

V prvom rade sa zamerajte na pneumatiky vášho vozidla. Ak sú totiž podhustené, zvyšuje sa zložka ich valivého odporu, a o to horšie auto ide. Zároveň tak dochádza k ich nadmernému opotrebeniu, pričom sa zhoršuje aj samotná ovládateľnosť automobilu. Hodnota tlaku by mala byť presne taká, ako je uvedené na boku pneumatiky. Presvedčte sa tiež, či kolesá, ktoré máte na svojom vozidle, sú presne tie, ktoré predpisuje výrobca. Mať zbytočne veľké kolesá „len tak pre parádu“ k obmedzeniu spotreby určite nevedie. Ak jazdíte skôr po diaľniciach, potom sú užšie pneumatiky tou správnou voľbou.

Zredukujte aerodynamický odpor

Po znížení valivého odporu je potrebné zredukovať takisto aj ten aerodynamický. Možno to tak nevyzerá, ale aerodynamická „brzda“ sa na konečnej spotrebe vášho auta podpisuje mierou relatívne vysokú. Pri rýchlosti 100 km/h si váš motor v takom prípade žiada približne o 10 percent viac paliva ako bez nej. Aj keď je vonku teplo, snažte sa mať počas jazdy otvorené okno čo najmenej. Z tejto rady zrejme odporcovia klimatizácie príliš radosti mať nebudú, no ak naozaj chcete obmedziť spotrebu, otvorené okno za jazdy je jedným z najväčších faktorov negatívne ovplyvňujúcich aerodynamickú efektivitu vášho auta.

Čím menej spotrebičov, tým lepšie

Pravda, samotná klimatizácia si nejaké to palivo navyše vyžiada tiež, no v porovnaní s otvoreným oknom je to ale absolútne minimum. Ostatne, na konzumácii pohonných hmôt sa pochopiteľne podpisujú všetky spotrebiče nachádzajúce sa v aute. Ak tie, ktoré nie sú pre bezpečnosť jazdy nevyhnutné (napríklad vyhrievanie sedačiek a pod.), vypnite. Akýkoľvek kilogram navyše vášmu vozidlu tiež príliš nepomôže. Občas sa preto oplatí celé auto podrobne prehľadať a zbaviť sa všetkých nepotrebných vecí a predmetov. Ak sa nechystáte po rakúskych ľadovcoch, snehové reťaze v lete jednoducho prevážať nepotrebuje. To isté platí aj pre škatuľu náradia, ktorú používate výhradne len na chalupe, či plynovú bombičku, ktorú využijete dvakrát do roka. Ak všetky tieto a podobné veci sčítate, môže táto nadbytočná záťaž robiť aj niekoľko desiatok kilogramov. Platí pritom, že každých 100 kg navyše pridá na spotrebe 1 liter na 100 kilometrov.

Zmena štýlu jazdy

Naučiť sa zlým návykom je jednoduché, o to horšie však je sa od nich odpútať. Medzi tie najhoršie patrí takzvaná jazda brzda – plyn. Ak sa tohto zlozvyku zbavíte, môžete ušetriť až tretinu pohonných hmôt. Snažte sa preto využívať zotrvačnosť. Ak viete, že sa blížite k obci či križovatke, zložte nohu z plynu. K semaforu, na ktorom svieti červená, dôjdete z rozumnej vzdialenosti aj na neutrál, prípadne pomocou plynulého brzdenia motorom. Brzdná sústava vášho vozidla sa vám za to odvďačí väčšou životnosťou. A samozrejme aj v nádrži zostane viac paliva na ďalšiu cestu. Obdobne je to aj s rozbiehaním. Nie je potreba mať plynový pedál zošliapnutý až na podlahu. Priemerná rýchlosť sa pritom zďaleka nezníži o toľko, ako si možno myslíte. Mať nohu na plyne vo chvíli, keď idete z prudšieho kopca, je vo väčšine prípadov úplne zbytočné. Vďaka fyzikálnym zákonom dokáže auto ísť samo, a preto zaraďte neutrál, prípadne len prestaňte zošľapovať plynový pedál.

Plná verzia