Zimné pneumatiky

piatok, 4. novembra 2022
ZIMNé PNEUMATIKY, AUTOLEDKY, PREZúVANIE AUTA

Prvé nočné mrazíky dávajú tušiť, že zima je za dverami. Či už šoférujete štyri alebo dve kolesá, je čas sa zamyslieť nad výmenou letných pneumatík za zimné. Pokiaľ máte pneumatiky pripravené, stačí sa len objednať na prezutie. V prípade, že potrebujete nové gumy, začnite s výberom radšej hneď, nech vás sneh neprekvapí. A kedy že je ten pravý čas na prezutie?

 

Čo vraví zákon?

Zo zákona je povinnosť mať zimné pneumatiky od 1. novembra do 31. marca, ak je na ceste súvislá vrstva snehu a ľadu alebo námraza. Zodpovednosť ale radí prezuť v období keď teplota dosahuje 7°C a menej. Zimné pneumatiky pri osobných autách musia mať hĺbku dezénu najmenej 4 mm, toto pravidlo sa ale nevzťahuje na náhradnú pneumatiku v prípade núdzového dojazdu. Z vyššie uvedeného vyplýva, že presný dátum, kedy musíte mať auto prezuté na zimné gumy, neexistuje. Pokiaľ sa ale chcete vyhnúť pokute, a predovšetkým nehode na namrznutej ceste, buďte pripravení včas. Nočné mrazíky sa často objavujú už v polovici októbra. Ak jazdíte do práce skoro ráno, zimné pneumatiky je vhodné vymeniť už začiatkom mesiaca. Navyše, čím dlhšie budete s výmenou otáľať, tým dlhšia čakacia lehota vás v pneuservise čaká, nebudete totiž jediní, ktorí si spomenuli až s prvým popraškom snehu.

 

Ako sa líšia letné pneumatiky od zimných?

Letné pneumatiky sú určené na použitie pri teplotách nad 7 stupňov. Akonáhle teplota klesne pod túto hranicu, strácajú pružnosť a tým aj priľnavosť k povrchu, ktorá je pre bezpečnú jazdu kľúčová. Letné pneumatiky v takom prípade prestávajú byť bezpečné aj na suchom povrchu bez námrazy alebo snehu. Letné pneumatiky sú oproti zimným výrazne tvrdšie a majú menej hlbokú vzorku. Zimné pneumatiky sú určené pre teploty pod 7 stupňov. Sú mäkšie ako letné, obsahujú totiž siliku, ktorá zvyšuje priľnavosť na snehu a ľade. Hlboký dezén zaisťuje perfektný záber na snehu. Vzniknuté drážky navyše dobre odvádzajú vodu alebo topiaci sa sneh. Pri teplotách vyšších ako 15 stupňov zimné pneumatiky strácajú svoje jazdné vlastnosti a najmä predlžujú svoju brzdnú dráhu (vaše auto môže na zimných pneumatikách v lete zastaviť až o 7 metrov ďalej ako v zime), preto ich treba používať len pre teploty im určené.
letné vs.zimné pneu

 

Zlatá stredná cesta

Ak sa chcete prezúvaniu vyhnúť, môžete sa porozhliadnuť po celoročných pneumatikách. Tie sa vyplatia najmä v prípade, že auto používate len výnimočne. Výrazne ušetríte – nemusíte kupovať druhú súpravu kolies, ráfikov a ďalšieho vybavenia, minú vás výdavky za servis aj prípadné uskladnenie. Nevýhodou univerzálnych pneumatík je paradoxne práve ich univerzálnosť a jazdné vlastnosti: v lete aj v zime budú dostačujúce, ale nie perfektné.

Plná verzia