Reflektorové vs. projektorové svetlá

piatok, 19. júla 2019
PROJEKTOROVé SVETLOMETY, REFLEKTOROVé SVETLOMETY, AUTOLEDKY, LED žIAROVKY, XENON, HALOGEN

Projektorové a reflektorové svetlomety sú najčastejšie sa objavujúcimi svetlometmi v súčasných automobiloch. Pozrime sa teda na ich pozitívne a negatívne stránky. Reflektorové svetlomety sú typické najmä pre staršie ročníky vozidiel. Projektorové svetlomety sú novším typom, avšak nie je pravidlom, že všetky nové autá majú projektorové svetlomety. Do oboch typov svetlometov sa používajú halogénové, xenónové ale aj LED žiarovky. Existuje viacero rozdielov medzi týmito typmi svetlometov. 

 

Reflektorové svetlomety

Reflektorové svetlomety v aute

Reflektorový svetlomet využíva jednoduchý dizajn. Skladá sa zo svetelného zdroja (žiarovky) zapuzdrenej v oceľovej „miske“. Odrazové plochy reflektora (zrkadlá) sú umiestnené v miske, aby odrážali svetlo na cestu, pričom prierez tohto systému môžeme vidieť na nasledujúcom obrázku. Vďaka odrazovým plochám, ktoré smerujú svetelný lúč na cestu, sú oči protiidúceho vodiča chránené. 

 

technický popis - reflektorový svetlomet

 

Mnohé nové vozidlá sa vyrábajú stále s reflektorovými svetlometmi. Existuje niekoľko výhod tohto typu svetlometov, ktoré ich robia populárnymi aj dnes:

  • sú menej nákladné a najmä preto výrobcovia často volia práve túto alternatívu,
  • sú menšie a plochšie oproti projektorovým svetlometom a tak zaberajú menej miesta.

Aj napriek týmto výhodám sa v novších modeloch preferujú projektorové svetlomety. Nedostatky reflektorových svetlometov spočívajú v nasledovných bodoch:

  • svetelný výkon je menej regulovaný a zapnutie stretávacích svetiel je menej odlíšiteľné,
  • vzhľadom k tomu, že svetelný výkon je menej riadený, nie sú s týmto dizajnom použité vysoko výkonné zdroje svetla, väčšina reflektorových svetlometov používa halogénovú žiarovku, ktorá vyžaruje menej ako HID,
  • lúč má často silné a slabé miesta, nie je tak rovnomerný.

 

Projektorové svetlomety

Projektorové svetlomety

Projektorové svetlomety sú novším vynálezom vo svete technológie svetlometov. Ich používanie sa začalo okolo 80. rokov v niektorých luxusných značkách vozidiel po prvýkrát vo veľkom meradle. Odvtedy sa projektorové svetlomety stali populárnymi na všetkých typoch vozidiel.

Projektorové svetlomety sú podobné reflektorovým svetlometom, čo môžeme pozorovať na ďalšom obrázku. Obsahujú žiarovku v oceľovej miske so zrkadlami, ktoré pôsobia ako reflektory podobne ako reflektorové svetlomety. Projektorové svetlomety však majú aj šošovku, ktorá funguje ako zväčšovacie sklo, čím sa zvyšuje jas svetelného lúča. Aby sa zabezpečilo, že svetlo produkované týmito typmi svetlometov dopadá na vozovku pod správnym uhlom, je tu tiež štít alebo clonka. To pomáha nasmerovať svetlo smerom na cestu.

 

technický popis - projektorový svetlomet

Obľuba projektorových svetlometov rastie a to najmä vďaka nasledovným výhodám:

  • sú výrazne jasnejšie ako reflektorové svetlomety,
  • vďaka lepšej možnosti smerovať svetlo menej osvetľujú vodičov,
  • projektorové svetlomety rozptyľujú svetlo rovnomernejšie, reflektorové svetlomety môžu mať tmavšie miesta,
  • zmena zo stretávacích svetiel na diaľkové je výraznejšia a aj vďaka tomu projektorové svetlomety zvládnu aj žiarovku s vyššou svietivosťou napríklad (LED), čo dodá svetlometom auta krajší vzhľad a poskytuje zážitok z nočnej jazdy.

 

Do oboch typov svetiel, či projektorových alebo reflektorových sú vhodné nasledovné žiarovky z našej ponuky:

 

,,Xenon-look" halogénové žiarovky XENESIS™ TruMatch™

xenon-look halogénové žiarovky Xenesis

 

Autoledky® do predných svetlometov

LED žiarovky do predných svetiel

 

XENESIS™ Spectrum™ výbojky

xenonové výbojky xenesis spectrum

Plná verzia