Najstaršie automobilky sveta z pohľadu histórie časť II.

piatok, 17. septembra 2021
OPEL, TATRA, PEUGEOT, MERCEDES-BENZ

                Hoci nám automobilky skoro každý týždeň predstavujú nejaký nový model a vývoj je takpovediac na nezastavenie, nájdete po celom svete aj skutočne staré autá, ktoré sa bez väčších zmien vyrábajú dodnes. Aj toto odvetvie nejako začínalo a prvé automobilky vznikali už v 19. storočí.

Peugeot

Francúzska rodina Peugeotov v roku 1810 prestavala svoj mlyn na menšiu továrničku, ktorá začala vyrábať rôzne oceľové výrobky. Prvý dopravný prostriedok s touto značkou však uzrel svetlo sveta až po takmer trištvrte storočia, keď bol v roku 1882 vyrobený bicykel Le Grand Bi. Jeden z členov rodiny, istý Armand Peugeot sa však začala zaujímať o automobily, a tak o sedem rokov neskôr spoločnosť vyrobila parnú trojkolku. Parný pohon však nebol príliš praktický. Parná trojkolka bola vyrobená v spolupráci s Nemcom Gottliebom Daimlerom, ktorý o rok neskôr, teda v roku 1890, založil spoločnosť Daimler Motoren Gesellschaft. Spoločne s Peugeotom pritom vyrobili prvý automobil značky PEUEGEOT, ktorý poháňal práve Daimlerov benzínový motor. Rovnako ako Peuegot pritom aj spoločnosť Daimler existuje dodnes.

Tatra

Pre našincov je zaujímavá skutočnosť, že tretia najstaršia automobilka s doposiaľ neprerušenou výrobou automobilov pochádza z Kopřivnice. V skutočnosti je však staršia ako Daimler, lebo spoločnosť bola založená už v roku 1850, ale ďalšie takmer pol storočia vyrábala bričky a koče. Až v roku 1897 začala vyrábať automobily. Vtedy vyrobila vozidlo Automobil Präsident, ktorý sa stal jedným z prvých vozidiel vyrobených v Európe. Od 2. svetovej vojny však Tatra vyrába predovšetkým nákladné automobily.

tatra T77
Legendárna Tatra T77 aj po jej rekonštrukcii dýcha históriou

Opel

Prvý automobil Opelu vznikol v roku 1899, história značky sa však datuje až do roku 1862, vtedy sa však firma Adama Opela zaoberala šijacími strojmi. Všetko to začalo v roku 1899, kedy sa vdova po Adamovi Opelovi, Sophie, spolu s jeho dvomi najstaršími synmi rozhodla vyrábať automobily. Pre túto potrebu nadviazala spoluprácu s Friedrichom Lutzmannom, zámočníkom, ktorý sa v tom čase začal zaoberať konštrukciou áut. Veľmi úspešný však projekt nebol, Opel partnerstvo po dvoch rokoch rozviazal a radšej začal v roku 1901 vyrábať autá francúzskeho výrobcu Darracq. História firmy Opel sa ale datuje ešte oveľa ďalej. Firma vznikla už v roku 1862, kedy jej zakladateľ Adam Opel začal v nemeckom Rüsselsheime vyrábať šijacie stroje. Spoločnosť postupne expandovala, od roku 1886 vyrábala vysoké bicykle. Po smrti Opela v roku 1895 potom noví majitelia hľadali ďalšie cesty, pričom stavili práve na automobily, čo napokon vtedy u výrobcov bicyklov nebolo nič tak neobvyklé. Veď s bicyklami začínal aj Laurin & Klement, predchodca dnešnej Škody.

Mercedes-Benz

Ako jedna z mála spoločností, začínal Mercedes-Benz s automobilmi, ktorým nepredchádzala výroba čohokoľvek iného. Už v roku 1886 vyrobil Karl Benz prvý automobil na svete - bol ním motor trojkolka Benz Patent-Motorwagen, ktorá položila základy jednej z najväčších automobiliek sveta. Ešte toho istého roku ju Gottlieb Daimler a konštruktér Wilhelm Maybach vybavili zážihovým motorom, a v roku 1901 uviedli trojkolku na trh. Krátko potom automobilka Mecedes-Benz raketovo expandovala, a jej vozidlá sa predávali v Európe i Amerike, kde boli obľúbené medzi miliardármi na čele s Rockefellerom.
vývoj
Modely Mercedes-Benz: Vývoj nejde zastaviť
 

Plná verzia