UMYTIE AUTA PO ZIME – LUXUSNÝ VZHĽAD A BEZPEČNÁ JAZDA

piatok, 22. marca 2019
AUTOLEDKY, LED, STAROSTLIVOSť O AUTO

Zimná sezóna môže vo veľkej miere poznačiť auto z hľadiska jeho fyzického vzhľadu a jazdných schopností. S blížiacimi sa plusovými teplotami, znižujúcou sa pravdepodobnosťou sneženia, prízemných mrazov a posolenej vozovky, narastá potreba kontroly auta. Odborníci z automobilového priemyslu tvrdia, že jar je najvhodnejším obdobím roka na bežnú údržbu a očistu auta. Nablýskané auto vám spríjemní prebudenie sa zo zimného spánku a zabezpečí pocit, že je to najluxusnejšie a najkrajšie na ceste. Čisté svetlomety zasa prispejú k bezpečnosti na cestách, najmä ak máte jedny z našich sád halogénových žiaroviek Xenesis s vysokou svietivosťou alebo ešte účinnejšie LED žiarovky

Tento týždeň sme navštívili UMYSI Detailing Studio, kde sa o naše  auto postarali profíci v oblasti očisty auta a rovnako nám poskytli pár tipov a trikov pre Vás.

 

Komplexné umytie exteriéru auta

Luxusne vyzerajúci vzhľad automobilu si môžete zabezpečiť vyčistením exteriéru auta, jeho vyleštením, čistými sklami a svetlometmi s kvalitnými žiarovkami. Auto v zime a po nej trpí najmä v dôsledku pôsobenia kombinácie - posypová soľ, chemikálie používané cestármi, malé kamienky a sneh – ktorá  spôsobí, že zmes týchto látok sa na karosérií, škárach a trhlinách drží o čosi dlhšie a spustí proces korózie. Posypový materiál dokáže dokonca preniknúť do pórov v laku auta a nenápadne ho narúšať až sa po čase začne drobiť a opadávať. Ideálne je zvoliť ručné umývanie.  V nasledujúcom foto postupe nami absolvovaných procedúr Vám ukážeme, čo je pre  starostlivosť o exteriér auta naozaj dôležité.

Odstraňovanie náletovej hrdze po zime

 

 

 

 

 

 

 

 

náletovej hrdzi sme počuli snáď prvýkrát a po aplikovaní prípravku Iron reactor sme boli prekvapení, že auto bolo doslova pokryté čiastočkami hrdze (fialovo-modré sfarbenie), ktorá, ako sme sa dozvedeli, vzniká najmä v dôsledku brzdenia. Malé čiastočky sa usádzajú na laku auta, čo je možné po aplikovaní prípravku lepšie vidieť na bielej farbe. Okrem aplikácie na zvonku viditeľné časti karosérie, bol tento prípravok aplikovaný štetcom aj na časti okolo dverí, kufra, či nádrže ako vidíme na obrázkoch.

 

Čistenie auta po jari a nanášanie prípravku na čistenie diskov

 

 

Bezprostredne po aplikácií sa postupne začne zjavovať sfarbenie a jeho intenzita závisí od toho, koľko náletovej hrdze sa na karosérií nachádza. Počas pôsobenia prípravku bolo podobne postarané o kolesá aplikovaním prípravku na čistenie diskov. Postupne sme videli ako fialovo zafarbený prípravok z karosérie steká spolu s rozpustenou hrdzou.

 

 

 

 

Umývanie auta šampónom, staroslivosť o auto po zime Autoledky
Následne bolo auto opláchnuté tlakovým čističom, pričom sa odstránili zbytky fialového zafarbenia. Po opláchnutí automobilu sa pokračovalo šampónovaním. Ak je auto navoskované, na ochranu je potrebné použiť pH neutrálny šampón, ktorý je šetrný k voskom a materiálom na aute, tesneniam a plastom. Pri nanášaní šampónu sa najefektívnejšie pracuje s dvoma nádobami s vodou - v jednej je voda so šampónom a v druhej je čistá voda na oplachovanie. Vonkajšie umytie je vhodné vykonávať pomôckou z mikrovlákna, či už rukavicou alebo utierkou, nakoľko klasické penové huby môžu spôsobiť mikroškrabančeky.

 

 

čistenie karosérie auta

 

 

Po vyčistení auta šampónom a oplachom sa o náš lak postarali tzv. clay-om, čo je v podstate špeciálna plastelína, ktorou sa postupne dočisťuje lak.

Na laku nášho auta sa objavili len drobné nečistoty, čo však mohol byť výsledok už vykonaných procedúr. Clay sa používa v kombinácií s lubrikantom, nakoľko je mierne lepivý.

 

 

 

Čistenie a sušenie auta po zime, staroslivosť o auto s Autoledkami

 

Okrem clay-u sa na dočistenie karosérie najmä v okolí kolies a spodných časti dá použiť špeciálny čistič na zvyšky asfaltu, ktoré vytvárajú čierne bodky na aute. Aplikácia trvala chvíľku a asfaltové bodky sa postupne rozpustili a odstránili. Po dočistení bolo auto komplexne opláchnuté a nasledovalo sušenie, ktoré sa robilo pomocou špeciálneho uteráčika na autá, keďže ide o šetrnejšie sušenie v porovnaní s klasickými formami sušenia. Okrem toho sa tlakom vzduchu vyfúkla voda zo špár a okolo spätných zrkadiel.

 

 

 

 

Následne sa auto presunulo na voskovanie a finalizáciu staroslivosti, aby malo staroslivosť o auto po zime voskovanieluxusnejší efekt a zároveň kvalitnejšiu vonkajšiu ochrannú vrstvu.

 

Aplikoval sa syntetický vosk, nakoľko naturálny vosk potrebuje predošlú prípravu karosérie určitými pastami. Tento systetický vosk je vhodným riešením pre klasické voskovanie. Aplikuje sa aplikátorom na vosky a nepotrebuje žiadnu prípravu laku, okrem spomínaného dôkladného umytia.

 

 

Vosk sa následne doleštuje utierkou z mikrovlánka, aby mal krásny vzhľad. Po voskovaní je vhodné, aby auto chvíľu ostalo v pokoji a vosk uschol. Počas čakania je vhodné sa postarať o kolesá a vnútorné tesnenia dverí. Pri penumatikách sme zvolili prostriedok na ošetrenie s lesklým efektom, avšak rovnako je možné použiť prostriedok s matným efektom. Ošetrenie tesnení bolo vykonané pomocou špeciálneho prípavku na gumu. Tesnenia mali po aplikácií flexibilnejší ohyb a eliminovali mierne prasklikny.

 

staroslivosť o pneumatiky po zime

 

Okrem čistenia sme sa rozhodli už minulý týždeň dať dokopy aj denné svietenie na našom aute a vymeniť obyčajné denné svietenie za LED žiarovky. Výsledok po očistení a namontovaní LED denného svietenia stál za to.

údržba auta po zime a výmena LED denného svietenia autoledky

Plná verzia