Technická údržba vozidla po zime - na čo nezabudnúť?

streda, 27. marca 2019
AUTOLEDKY, SERVIS, STAROSTLIVOSť O AUTO, TECHNICKá úDRžBA

Očista a prezutie auta po zime sú dôležité úkony, ktoré by mal vykonať každý vodič. Tým sa však kontrola auta nekončí. Prinášame Vám rozhovor so servisným technikom z autoservisu Ford Szilcar, od ktorého sme zisťovali, čo odporúča skontrolovať v rámci jarnej údržby automobilov.

 

Ako dlho pracujete ako servisný technik a je zima naozaj pre automobil taká problematická?

Prácu servisného technika robím už od roku 2008. V našom autoservise sa o vozidlá po zime staráme už od nepamäti. Každý automobil je počas zimnej prevádzky vystavovaný ťažkým podmienkam a my sa snažíme pričiniť o to, aby sme zabezpečili určitý jarný detox aj automobilom.

Ako sa prejaví na automobile zima, sneh, ľad, či posypová soľ z cesty? Ktoré časti automobilu sú po zime väčšinou najviac opotrebované a čo je podľa Vás základom jarnej údržby okrem klasického prezutia pneumatík a očistenia auta od soli?

Ťažko určiť, čo je najviac opotrebované. Počas zimnej prevádzky je automobil vystavovaný najmä nízkej teplote, chemickým posypom, vlhkosti, či výtlkom na cestách. Nízke teploty a studené štarty zaťažujú akumulátor automobilu. Preto je dobré si ho pred zimou aj po zime nechať skontrolovať. Sezónna kontrola po zime by určite mala obsahovať výmenu zimných kolies, kontrolu spomínaného akumulátora, kontrolu podvozkových častí: riadenie, brzdy, výfuk, doplnenie letnej zmesi do ostrekovača, prípadne výmena stieračov. Na mieste je prekontrolovanie kúrenia a klimatizácie, výmena peľového filtra, dezinfekcia klimatizácie a prípadne jej doplnenie a rovnako aj doplnenie chladiacej kvapaliny, aby v horúcich letných dňoch nedošlo k prehriatiu motora. Moja rada je, aby si vodič dal v servise spraviť komplexnú všeobecnú kontrolu celého auta. Na čo veľa vodičov nemyslí je aj kontrola geometrie po zime. Verím, že na našich cestách nie je takého vodiča, ktorý počas zimy netrafí na jednu alebo viac dier, pri ktorých má pocit že mu koleso skoro odletelo.

Ako bojovať s dierkami od kamienkov a existuje nejaké prevencia voči nim, napríklad kryty prednej kapoty a podobne. Sú účinné?

Tak to je dobra otázka (smiech). Ako, hm, nuž voči tomu neexistuje žiadna 100% ochrana, ak nepočítam to, že nechám auto v garáži a pôjdem peši. Ale teraz vážne, tu existuje len prevencia a to mať poistené aj čelné sklo. Kryty prednej kapoty chránia len kapotu samotnú.

 

V nasledujúcich bodoch sme spracovali krátky checklist toho, čo je vhodné po zime skontrolovať:

#1 Prevádzkové kvapaliny

Pravidelná kontrola hladiny motorového oleja, chladiacej a brzdovej kvapaliny je rýchla a jednoduchá. Moderné autá majú ukazovatele, ktoré blikajú, keď kvapaliny klesnú pod odporúčané úrovne. Napriek tomu ich pri jarnej prehliadke odporúčame skontrolovať.

kontrola prevádzkových kvapalín vozidla

#2 Batéria

Kontrola stavu batérie je o niečo zložitejšia, pretože nie všetci ľudia majú doma tester batérií. Odporúčame servisného technika, aby skontroloval batériu a zistil, či je potrebné ju dobiť alebo vymeniť. Moderná batéria má priemernú životnosť päť až šesť rokov, ale veľa závisí od podmienok, v ktorých sa používa. V prípade výmeny batérie v automobile treba dodržať výrobcom stanovené parametre. Väčšina nových áut je vybavená systémom Štart/Stop. Tento systém si vyžaduje aj špeciálnu batériu na to určenú.

kontrola autobatérie vozidla

#3 Svetlá

Svetlá a to najmä stretávacie, diaľkové a hmlové je potrebné skontrolovať najmä vtedy, ak sa počas zimy menili žiarovky. Odporúčame taktiež skontrolovať náhradné žiarovky. Ak ste ešte žiarovky nemenili, ozvite sa nášmu tímu na číslo 0948 833 533 alebo na sales@autoledky.sk, ktorý vám ochotne poradí. Pre tých, ktorí majú pocit, že im svetlá nesvietia dostatočne, respektíve oslňujú vodičov odporúčame nastavenie svetlometov na regloskope, s ktorým pracujeme i my, napríklad pri výmene LED sád.

výmena žiaroviek v stretávacích svetlách

#4 Klimatizácia

Klimatizáciu je vhodné nechať skontrolovať každý rok, nakoľko ochranná zmes proti tvorbe plesní má účinnosť približne jeden rok a práve jar je vhodným obdobím, nakoľko sa klimatizácia v zime zvyčajne nepoužíva, čo zvyšuje potenciál zanesenia plesňami. Prečistenie filtrov sa dá vykonať aj doma, avšak je potrebné vybrať naozaj účinný a vhodný prostriedok. Servisný technik radí, aby ste sa zverili do rúk odborníkom, ktorý sa o všetky potrebné úkony postarajú.

kontrola a čistenie klimatizácie

#5 Brzdy a podvozok

V prvom rade je potrebné pri návšteve servisu nechať skontrolovať funkčnosť brzdovej sústavy. Po zime môžu byť brzdy upchaté nečistotami zachytenými z posypu ciest, zatiaľ čo podvozok taktiež mohol nazbierať veľa štrku a agresívnej cestnej soli. Malé odreniny, ktoré sa zvyčajne objavujú v zime, by mohli nakoniec spôsobiť koróziu vplyvom chemického a mechanického poškodenia. Servisný technik dokáže v tomto smere povedať, či brzdy potrebujú opravu určite lepšie ako my sami.

kontrola bŕzd a podvozku

#6 Stierače a ostrekovače

Kolísajúce teploty v zime môžu spôsobiť malé praskliny v gumičkách stieračov a presnosť priľnavosti sa môže znížiť. Jar je teda ten správny čas pre kontrolu a výmenu týchto dielov. Výmena gumičiek je rýchla a finančne nenáročná. Nemrznúcu zmes v ostrekovačoch treba vymeniť za kvapalinu určenú na letné obdobie, ktorá ľahšie odstraňuje organické nečistoty.

výmena stieračov

#7 Povinná výbava

Nároky na povinnú výbavu auta sa líšia v závislosti od krajiny. Typicky sú povinnou výbavou pre osobné automobily: bezpečnostný reflexný odev (reflexná vesta), homologizovaný prenosný výstražný trojuholník, náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou a lekárnička. Pozor si je treba dať na expiráciu lekárničky a rovnako overiť v prípade cesty autom do zahraničia, či sú predpisy rovnaké. Pre nákladné automobily sa pravidla líšia. Viac o podmienkach povinnej výbavy sa dočítate vo Vyhláške č. 134/2018 Z. z. alebo na stránke Ministerstva dopravy.

povinná výbava vozidla

#8 Diagnostika

Moderné autá väčšinou hlásia všetky závažnejšie chyby kontrolnými hláseniami na prístrojovej doske. Aj napriek tomu odporúčame, aby ste požiadali o záznam porúch z diagnostiky auta, ak už servisného technika navštívite. Záznam Vám poskytne základné údaje o stave vášho vozidla a informácie, ktoré nemôžete skontrolovať doma.

diagnostika

Plná verzia