Adrenalínová dovolenka na kolesách – PART III

streda, 26. júna 2019
DOVOLENKA, TIP NA DOVOLENKU, DOVOLENKA AUTOM, ADRENALíNOVá DOVOLENKA, ADRENALíNOVá CESTA, AUTOLEDKY
Nórsko v sebe ukrýva neprekonateľnú prírodu, fjordy, kopce, rybárske mestečká, mestá nabité atmosférou, ale aj adrenalínové cesty s unikátnymi výhľadmi a stúpaním. Krásou nezaostávajú ani rakúske Alpy a ich horské priesmyky. Tento týždeň sme vybrali päť ciest, ktoré nás oslovili najviac. 
 

Atlantic Road

Západné Nórsko

Atlantic Road, západné Nórsko

126 kilometrov dlhá cesta v Nórsku s označením County Road 64 v sebe ukrýva aj osemkilometrový úsek Atlantic Ocean Road. Cesta vedie medzi mestami Kristiansund a Molde cez niekoľko malých ostrovčekov. Cesta získala vďaka svojej panoramatickej polohe a architektúre štatút nórskej národnej turistickej trasy. Na tejto ceste môžete zažiť výhľad na čokoľvek od vtákov po veľryby. Navyše, výhľad na Atlantický oceán je úchvatný počas celého prechodu. Cestu je možné navštíviť kedykoľvek, avšak v jeseni je možné zažiť Atlantic Road, keď na cestu narazia silné búrky a vlny z Atlantiku.

 

Trollstigen – Trollská cesta

Západné Nórsko

Trollstigen - Trollská cesta, západné Nórsko

Neďaleko Atlantic Road smerom do vnútrozemia sa nachádza ďalšia pozoruhodná adrenalínová cesta tzv. trollská cesta. Ide o úsek cesty Rv63 v Nórsku. Cesta disponuje 11 serpentínami a za rok ju prejde viac ako stotisíc vozidiel. Nechýba nádherný výhľad počas jazdy, ale aj z miestnych atrakcií (vyhliadková plošina) na vrchole úseku. Cesta je unikátna v tom, že cez ňu pretekajú vodopády.

 

Lysevegen

Juhozápadné Nórsko

Lysevegen, juhozápadné Nórsko

O niečo kratší úsek je cesta Lysevegen, ktorá má celkovo 29 km. Divoká nórska krajina s drsným počasím si žiada aj drsné cesty. Lysevegen je rozhodne jednou z nich - má 27 ostrých serpentín a dychberúce výhľady na fjord. Lysevegen je umiestnená v oblasti Rogaland a stúpa až k jazeru Andersvatnet do výšky 950 m n.m. z mesta Lysebotne. Cesta začína dlhým tunelom a následne pokračuje stúpaním. Prejazd vyžaduje veľa trpezlivosti. Cesta je otvorená zhruba len 5 mesiacov v roku a neriadi sa žiadnym pravidelným kalendárom. Záleží skrátka na množstve snehu a počasí.

 

Grossglockner High Alpine Road

Rakúske Alpy

Grossglockner High Alpine Road, rakúske Alpy

Grossglockner je horský priesmyk v Rakúsku. Cesta horským priesmykom má celkovú dĺžku 48 km a 36 zákrut. Vedie hlboko do centra najväčšieho rakúskeho národného parku s rozlohou 1800 km², ktorý sa tiahne cez provincie Salzburg, Tirolsko a Korutánsko. Najvyšším bodom horskej cesty je Edelweissspitze nachádzajúce sa tesne nad 2 500 m n. m. Cesta prechádza okolo niekoľkých vrcholov vysokých okolo 3 000 m n.m. a najväčší z nich je Grossglockner. Úchvatné pohorie sa týči nad celým regiónom v nadmorskej výške 3 798 m n.m. a zároveň ide o najvyšší vrchol oblasti. Návštevníci z celého sveta sa každoročne hrnú z vysokohorskej cesty Grossglockner do centra národného parku. Cesta je spoplatnená vo výške približne 35 eur.

 

Nockalm Road

Rakúske Alpy

Nockal Road, rakúske Alpy

Nockalm Road alebo Nockalmstrasse je úžasne krásna cesta v Korutánsku v južnom Rakúsku. Je to jedna z malebných rakúskych alpských ciest. Táto vysokohorská cesta je dlhá 34 km a má 52 zákrut po horách a údoliach. Je to spoplatnená cesta a v zime je zatvorená. Najvyšší bod je v nadmorskej výške 2 042 m n.m. Cesta vedie cez európsky národný park v mierne vysokých horách s najväčšími porastmi smreka a borovice vo východných Alpách. Cesta bola postavená v roku 1979. Pozdĺž cesty nájdete bohaté možnosti očarujúcich drevených horských chát, kde sa podávajú chutné korutánske špeciality. Medzi 18:00 a 8:00 nie sú povolené motocykle. Mierny sklon cesty je optimálnym predpokladom pre vychutnanie si jedinečnosti pohorí v okolí a ich nezameniteľného vzhľadu, vďaka čomu patria medzi geologické rarity a sú jedinečné v celom regióne Álp.

Plná verzia