Adrenalínová dovolenka na kolesách – PART I

piatok, 7. júna 2019
DOVOLENKA, TIP NA DOVOLENKU, DOVOLENKA AUTOM, ADRENALíNOVá DOVOLENKA, ADRENALíNOVá CESTA, AUTOLEDKY

Pre milovníkov šoférovania a adrenalínu sme pripravili nápady na to, ako stráviť leto plné krásnych výhľadov a vyšantiť sa na cestách – tých najkrajších a najadrenalínovejších v Európe.

Tento týždeň sa vyberieme do Rumunska, na Mallorcu a do Švajčiarska. 

 

Transfăgărăşan - Transfagarašská magistrála

Centrálne Rumunsko

Transfagarašská magistrála

V centrálnej časti Rumunska sa nachádza horská oblasť, ktorej prechod vytvára časť štátnej cesty s označením DN7C známa ako Transfagarašská magistrála – najmä pre priaznivcov adrenalínového šoférovania. Magistrála prechádza pohorím označovaným ako Alpy Transylvánie a je priechodom medzi Valašskom a Transylvániou. Horský cestný prechod je dlhý 169 kilometrov a spája rumunské mestá Sibiu a Pitesti. Cesta má necelých 100 kilometrov a v najvyššom bode prekračuje hranicu 2 000 m n.m. Adrenalín na ceste spôsobujú najmä stoosemdesiat stupňové zákruty, tunely a viadukty, ktoré preveria vaše šoférske zručnosti a tep srdca. Odmenou sú nádherné výhľady po vystúpaných kilometroch.

 

Transalpina

Západná časť centrálneho Rumunska

Transalpina

Rumunsko sa ako adrenalínová dovolenka na kolesách skutočne oplatí. Okrem Transfagarašskej magistrály je v Rumunsku umiestnená aj ďalšia zaujímavá trasa – Transalpina. Transalpina je štátna cesta s označením DN67C, ktorá je najvyššie položenou cestou v Rumunsku. Asi 146 kilometrov dlhý úsek pretína Južné Karpaty a prechádza cez najvyššie položený bod v tomto pásme, priesmyk Urdele s výškou 2145 m n.m. Na južnom úpätí je východiskovým bodom obec Novaci, na severe končí cesta v obci Sebes. Transalpina má široké cesty a rýchle zákruty. Výhľady na kopce pripomínajúce kaňon striedajú prejazdy lesmi za neustáleho stúpania a klesania. Transalpina je podobne ako Transfagarašská magistrála vhodná na prejazd najmä v lete, nakoľko v zime sú cesty častokrát uzatvorené.

 

Sa Calobra

Sever ostrova Mallorca

Sa Calobra, sever ostrova Mallorca

Cesta dlhá 13 km s 8 km prudkým stúpaním pripomína lezúceho hada alebo ako hovoria niektorí – špagety. Nepravidelný tvar cesty v skalnatom prostredí láka motoristov aj cyklistov. Mallorca je typická tým, že na dovolenke si zväčša požičiavajú cestovatelia auto. Športové auto alebo 4x4 na tejto ceste musí byť zážitkom. Najznámejšie časť cesty nazvaná „Necktie“ je inšpirovaná kravatovým uzlom a je obzvlášť výzvou pre všetkých, ktorí sa ju snažia zdolať – otočíte sa o 270 stupňov. Cesta sa končí na pláži a zaujímavosťou je, že bola súčasťou nakrúcania filmu Atlas mrakov.

 

Švajčiarske „3 veľké priesmyky“ – Grimsel, Furka a Susten

Centrálne švajčiarske alpy

Švajčiarske „3 veľké priesmyky“ – Grimsel, Furka a Susten

Priesmyk Furka s prevýšením 2 429 m n.m. sa preslávil v jednom z filmov o Jamesovi Bondovi a rovnako ako ostatné tri priesmyky je situovaný v centrálnej časti Švajčiarskych Álp blízko Andermattu. Návštevníci tohto priesmyku môžu pri vrchole zastaviť a podniknúť krátku prechádzku na ľadovec Rhone Glacier. Ľadovec sa pohybuje každý rok 30-40 metrov a od júna, keď sa otvorí cesta, je možné navštíviť 100 m dlhý tunel a ľadovú komoru. Priesmyk Grimsel s prevýšením 2 164 m n.m. je zvyčajne uzavretý medzi októbrom a májom, kvôli snehu a poveternostným podmienkam. Susten s prevýšením 2260 m n.m. spája Innertkirchen v kantóne Bern s Wassenom v kantóne Uri. Cez priechod prechádza 300 metrov dlhý tunel vo výške 2224 m n.m. Všetky tri priesmyky je vhodné navštíviť najmä v lete, prípadne začiatkom a koncom sezóny, ak sa zaujímate o ľadovce.

 

Plná verzia